Čistačice najtraženiji radnici u Hrvatskoj, plata 2 900 KM!

Nedostatak radne snage sve je izraženiji na hrvatskom primorju, a tamošnji mediji pišu da vlada pravi rat i to – za čistačicama.

Najveći problem poslovanja ovogodišnje hrvatske turističke sezone najviše će doći do izražaja u idućih pet sedmica najintenzivnijeg dijela turističke sezone, piše Slobodna Dalmacija.

Sindikat turizma Hrvatske procjenjuje da će u tom periodu u različitim djelatnostima ugostiteljsko-turističkih usluga nedostajati oko 10 000 radnika.

Tu činjenicu potvrđuju svakodnevni oglasi i potraga za radnicima koji ne jenjavaju ni na polovini jula, a najveće probleme trenutno imaju restorani, ugostitelji i barovi u potrazi za “bijelim bluzama”, hoteli najviše traže sobarice, a porodični iznajmljivači osobe koje bi čistile i održavale sve brojnije apartmane. Sve u svemu, u špici turističke sezone više se ne traži samo stručni ugostiteljski kadar, nego – bilo kakav kadar.

Hvarski iznajmljivač priča kako za čišćenje pet apartmana između smjene gostiju plaća radnicu 10 000 kuna (oko 2900 KM) mjesečno, a splitski iznajmljivači održavanje tri do pet apartmana plaćaju od 7 – 10 hiljada kuna.

– Dobijamo s terena informacije iz velikih hotelsko-turističkih kuća koje slabije plaćaju svoje radnike da im sobarice ne žele više raditi za 3,5 do 4 hiljade kuna, nego daju otkaz i idu da čiste apartmane. Kažu da im je tu zarada veća, ali to nije stalni posao i nema plaćanja penzijskog i zdravstvenog doprinosa. Međutim, mlađi ljudi ne misle o tome, nego idu tamo gde im je bolje plaćeno, a to je loše za kvalitet usluge – kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske.

Broj registrirovanih objekata u domaćinstvu ove je godine porastao za 14,3 odsto, a broj kreveta u njima veći je za oko 57 000 i stigao je na gotovo 600 000 postelja. Sve te stanove i apartmane treba čistiti i održavati i po nekoliko puta sedmično jer se gosti sve kraće zadržavaju na jednom mjestu, pa se apartmani u gradovima čiste i po tri-četiri puta sedmično. Zato su cijene takvog rada u širokom rasponu od 50 (14 KM) kuna za mali apartman u gradu do čak 400 kuna (110 KM) za veće apartmane na ostrvima.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password