Čikago okovan ledom, Australija nikad toplija

ČIKAGO – Na dva kraja svijeta, ekstremne temperature. U Čikagu rekordni minus, a sa druge strane Adelaid i drugi dijelovi Australije na udaru toplotnog talasa.

Rekordno niske temperature izmjerena su u Čikagu i najhladniji je dan u posljednjih 35 godina.

Osvanuo je izuzetno vedar i sunčan dan, a obistinile su se prognoze meteorologa da će se temperature spustiti na -32 stepena Celzijusova.

Hladni sjeverni vetar ovom minusi je dodao još dvadesetak stepeni, tako da je subjektivni osjećaj hladnoće kao da je 53 stepena ispod nule.

Zabilježena je i prva žrtva smrzavanja u gradu Milvokiju, gdje je u utorak jedan muškarac pronađen smrznut u garaži.

Ekstremno niske temperature koje su zahvatile američki srednji zapad bile su razlog da u srijedu i četvrtak sve škole od Sjeverne Dakote do Pensilvanije, univerziteti, državne ustanove, pošte i banke budu zatvorene, a ne radi ni većina privatnih kompanija.

Preporuku zdravstvenih vlasti da se više od 10 minuta ne izlažu ovoj hladnoći zbog opasnosti od promrzlina, građani su uglavnom poštovali, tako da su danas retki prolaznici na ulicama Čikaga.

Ministarstvo transporta organizovalo je dežurstva na putevima za pomoć vozačima, pošto na tako niskim temperaturama otkazuju akumulatori i smrzava se gorivo.

Vlasti u Čikagu su organizovale posebne službe koje su zbrinjavale i utopljavale starije i nemoćne u policijske stanice, crkve, biblioteke i druge državne ustanove. Obilaze se i naselja u kojima su trošne i lošeg kvaliteta sagrađene kuće i zgrade.

Otvorena su i dodatna prihvatilišta za smještaj beskućnika. Privremeno je pet gradskih autobusa pretvoreno u prihvatilište za prijem beskućnika.

Svi muzeji i galerije su zatvoreni za posjetioce, a „stanovnici“ oba čikaška zoološka vrta su dodatno utopljeni, izuzev, naravno, polarnih medvjeda. Izdato je i upozorenje o oprezu sa upotrebom gasa za grijanje zbog mogućih pojava ugljenmonoksida, koji može biti smrtonosan, kao i uputstva za utopljavanje kućnih ljubimaca.

Ledeni talas u kojem su temperature noću padale ispod -20, a u najtoplilijem dijelu dana -10 stepeni, na američkom srednjem zapadu traje više dana.

Osim ekstremnih hladnoća i snijeg, koji je gotovo svakodnveno padao, zadavao je dodatne probleme stanovnicima Čikaga i okolnih gradova. Javni gradski autobuski i željeznički prevoz se odvijao otežano i proređeno, dok su sve medugradske linije otkazane, kao i veliki broj letova.

Komunalnim službama i vatrogascima zima je donijela dodatne poslove na otklanjanju kvarova zbog pucanja vodovodnih i kanalizacionih cijevi. Ovaj deo SAD, prema podacima Nacionalne meteorološke službe, trenutno je najhladniji na planeti Zemlji.

Prema njihovim statistikama, ovo je bio najhladniji kraj januara ikada izmjeren u Čikagu. Slična ekstremna hladnoća zabilježena je i 1983. godine, ali u decembru.

Na drugom kraju svijeta, u Australiji, takođe rekordi, ali sa visokim temperaturama.

Najviše dnevne temperature dosežu gotovo 50 stepeni Celzijusovih, a ekstremnim vrućinama se ne nazire kraj.

Temperature ruše vekovne rekorde – prošle nedjelje je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u istoriji Australije.

Ekstremne temperature i suša doveli su do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama reke nasukalo više od milion mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u Nju Saut Velsu.

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog umiranja divljih konja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password