Čeferin jedini kandidat za predsjednika UEFA

Slovenac Aleksander Čeferin, koji je na čelu Evropske fudbalske federacije (UEFA) od septembra 2016., jedini je kandidat za predsjedničku stolicu na predstojećim izborima, koji će biti održani u februaru naredne godine.

Čeferin je time još prije Izbornog kongresa u Rimu praktično osigurao novi mandat, saopštila je danas UEFA, prenosi STA.

Čeferina je za drugi mandat na mjestu predsjednika UEFA 21. avgusta predložio Fudbalski savez Slovenije zajedno sa još sedam evropskih nacionalnih fudbalskih saveza. Od tada su mu podršku dali i drugi savezi, među kojim i fudbalskih savezi Francuske i Njemačke.

Pedeset jednogodišnji advokat je septembra 2016. naslijedio Francuza Michela Platinija, koji je bio prisiljen da ostupi, nakon što ga je suspendovao Međunarodni sud za sport (CAS) u Lozani.

Na prijevremenim izborima u Atini Čeferin je prije dvije godine u glasanju sa 42:13 pobijedio Holanđanina Michaela van Praaga i postao sedmi predsjednik UEFA.

Prije njega tu dužnost su obavljali Danac Ebbe Schwartz, Švicarac Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francuz Jacques Georges, Šveđanin Lennart Johansson i Platini.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password