Kada će Vučić u Hrvatsku?

Datum posjete predsejdnika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj još nije utvrđen, a sve su manje šanse da to bude početkom naredne godine, piše Jutarnji list.

Prema saznanjima tog lista, koji se poziva na izvore iz kabineta predsjednice Hrvatske, dva kabineta stalno kontaktiraju i dogovaraju detalje posjete. Isti izvor navodi da je najrealnije reći da će Vučić posjetiti Zagreb „tokom sljedeće godine“.

Do najnovijeg zatezanja odnosa između dvije zemlje došlo je nakon Vučićeve izjave na TV Pink, a u kojoj je rekao da je u Hrvatskoj nestalo više Srba nego Hrvata, da je to istina i da je Hrvatska o tome obmanjivala svijet.

– Nestali su Srbi Krajišnici i oni su ih tretirali kao Hrvate. Prvi put su građani Hrvatske tada čuli istinu – rekao je Vučić uz komentar da su ga tada svi nazivali četnikom.

– Izvinjavam se što sam vam rekao istinu – dodao je predsjednik Srbije.

Sad je očigledno da se retorika između Zagreba i Beograda ponovo zaoštrila, iako je bila namjera da se oko praznika donekle „relaksira“, što je trebalo da bude uvertira za Vučićevu posjetu Zagrebu.

Kako list saznaje, u čitav slučaj uključile su se i američke i ruske diplomate, koje su navodno Vučiću sugerisale da „spusti loptu na zemlju kako bi se izbjegle nove napetosti“.

Tako je i iz kancelarije hrvatske predsjednice poručeno da u ovom prazničnom periodu ne komentarišu političke teme, te da će „za to biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i praznici pravoslavnih vjernika“.

List još navodi da hrvatska predsjednica smatra da je dijalog između Hrvatske i Srbije potreban kao preduslov za rješavanje otvorenih pitanja. Grabar-Kitarović tvrdi da od početka mandata sprovodi istu politiku prema svim susjedima, pa tako i prema Srbiji i da pojedina otvorena pitanja ne treba da kvare ukupne odnose.

Ona je najavila i da očekuje da će Aleksandar Vučić doći u Zagreb sljedeće godine, ali nije govorila hoće li to biti u prvoj polovini godine, kako se do sada poručivalo sa Pantovčaka.

Ni Vučić nije precizirao kada bi mogao da dođe u Zagreb i kaže „možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman“, navodi list.

Izvor: Agencije

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password