BUNDALO: OHR DA JEDNAKO CIJENI SVAKU ŽRTVU U PROTEKLOM RATU

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo izjavio je Srni da je svaka žrtva u proteklom ratu u BiH ista, te ocijenio licemjernim stavove OHR-a da neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici, govoriti protiv BiH i slično.
Bundalo je poručio da bi ljudi iz OHR-a, ako su dostojanstveni i korektni, trebalo da cijene svaku žrtvu na isti način. 

„I na ovom primjeru – njihovog poštivanja jednih ili nepoštivanja drugih žrtava pokazuje se na čijoj su strani. Potpuno je jasno da ako ova država želi to da bude, mora da se odrekne svake vrste tutorstva i protekcionizma“, dodao je Bundalo. 

On je dodao da neće biti članstva BiH u EU sa ovakvom vrstom protektorata. 

Iz OHR-a su naveli da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo, kada se „za to stvore uslovi, odnosno kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH“. 

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama. 

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica. 

„Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju“, dodaje se u odgovoru iz OHR-a. /

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password