Budući uređaji Huaweija neće dobijati nadogradnje za Android

Na zahtjev američke vlade Google je suspendovao saradnju sa kineskim divom Huaweijem čime je Huwaei izgubio prstup Androidu i Googleu.Kompanija Google je putem profila na Twitteru posvećenom Androidu objavila da će trenutni telefoni kompanije Huawei i dalje imati pristup uslugama kao što su Google Play te da će moći koristiti usluge kao što je Google Play Protect.

Međutim, Huawei je izgubio pravo na ažuriranje Android operativnog sistema, kao i pristup popularnim servisima i aplikacijama poput Google Playa, Gmaila ili YouTubea.

Konkretno, to znači da su onemogućena ažuriranja za nove i stare Huwei uređaje, uključujući i najnovije P30, P30 Pro, Mate 20 Pro i mnoge druge uređaje.

Googlove sankcije dolaze nakon naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Huawei zajedno sa 68 podružnica stavljen na crnu listu za trgovinu (takozvanu listu entiteta). Riječ je o listi na kojoj se nalazila i kompanija ZTE koja je tokom 2018. uklonjena. Kompaniji Huawei sada je zabranjeno da kupuje dijelove i komponente od američkih kompanija bez odobrenja američke vlade.

Kompanija HiSilicon koja proizvodi čipove izjavila je da je dugo bila spremna na ovaj udarac, dok je kompanija Huawei ranije naglasila da je već šest godina spremna za bilo kakve zabrane. Honor, podbrend Huaweija, je 21. maja u Londonu trebao predstaviti Honor 20 no sada nije jasno šta će se dogoditi.

Kineski gigant je ranije ove sedmice saopćio da je „protiv odluke koju je donio 
Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD-a.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password