Brnabić: Čelnici Bošnjačkog vijeća da poštuju zakone

Premijer Srbije Ana Brnabić upozorila je čelnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća da poštuju zakone Srbije, a prije svega Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Savjeta da se bave politikom.

Povodom poziva BNV-a ministru spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju da posjeti Novi Pazar i još neka mjesta u raškoj oblasti, Brnabićeva je podsjetila da nacionalni savjeti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati, saopšteno je iz Vlade Srbije.

„Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred BNV-a uradio, na neki događaj koji se naziva `svečanom sednicom BNV`, a povodom dolaska osobe koja sebe naziva `ministrom spoljnih poslova` Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata saveta nacionalnih manjina“, ističe Brnabićeva.

Ona je naglasila da, i kao premijer i kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, upozorava čelnike BNV da ne zloupotrebljavaju nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine.

„Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije“,rekla je premijer.

Ona je poručila da je Srbija primjer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savjetima.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password