BOKI 13 OSUĐEN NA 9 GODINA ZATVORA! Ovo su detalji presude u aferi REKET!

Bivši specijalni tužilac u Sjevernoj Makedoniji Katica Janeva i makedonski šoumen Bojan Jovanovski Boki 13 osuđeni su u aferi “Reket” na sedam, odnosno devet godine zatvora.

Janeva je za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja osuđena na sedam godina zatvora, dok je Jovanovski zbog pranje novca i vršenje protivpravnog uticaja na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina.

Nakon što je tužilac u slučaju Vilma Ruskoska, tražila da Boki 13 ostane u pritvoru do pravosnažnosti presude zbog opasnosti od bjega i otvaranja novog slučaju protiv njega, Jovanovski je rekao da zna da će mu pritvor biti produžen jer, kako je rekao, tako je naređeno.

“Znam da ćete mi produžiti pritvor jer tako vam je naređeno. Pare tražite kod Zorana i Vice Zaeva”, rekao je Jovanovski.

Krivični sud u Skoplju odlučio je da Bokiju 13 produži mjeru pritvora, dok je bivšem specijalnom tužiocu Katici Janevoj produžen kućni pritvor.

Afera “Reket” je pokrenuta prije šest mjeseci kada je skopski biznismen Jordan Kamčev, koji je bio optužen u slučaju “Imperija”, kao predmet bivšeg Specijalnog tužilaštva u toj zemlji, prijavio da je isplatio 1,5 miliona evra za ukidanje mjere pritvora, rješenje koje je mogla potpisati samo Janeva.

Nakon objavljivanje afere “Reket” Specijalno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji je rasformirano, iako je cilj njegovog osnivanja bio procesuiranje prisluškivanih razgovora objavljivanih u Sjevernoj Makedoniji tokom 2015. i 2016. godine.

Opozicioni VMRO-DPMNE je optužio i bivšeg makedonskog premijera Zorana Zaeva za umješanost u slučaju zbog dobrih odnosa sa prvoptuženim u slučaju Jovanovskim.