BOGOJAVLJENJE U MOSTARU: Pobjednik u plivanju za Časni krst 22-godišnji Čedomir Sudar

Prvi do Časnog krsta u hladnoj rijeci Neretvi  u naselju Ortiješ nadomak Mostara doplivao je dvadesetdvogodišnji Čedomir Sudar iz Baćevića koji je kao nagradu dobio zlatnik.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst već četvrtu godinu se održava u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je sve više mladih.

Ove godine je, kaže paroh Borovčanin, bio najveći broj učesnika do sada. Čak 22 odrasla učesnika i sedmoro djece.

Plivanju je prethodila liturgija u Hramu Svetog Stefana despota i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ.

“Svi plivači su se pričestili i zajedno smo se pomolili za sve nas i za našu braću u Crnoj Gori. Želimo da iskoristimo priliku da ih pozdravimo i da im pošaljemo snažnu poruku od naroda iz doline Neretve da izdrže i istraju u svojoj borbi a mi ćemo da se molimo za njih”, poručio je paroh Borovčanin.

Ove godine je bilo mnogo učenika pa su se organizatori odlučili  da posebno plivaju stariji, a posebno djeca.

Najbrži do krsta među djecom bio je Denis Žutina iz Blagaja.

Prvi među dječacima do Časnog krsta doplivao Denis Žutina.

Prvi koji je doplivao do časnog krsta, Čedomir Sudar kaže mu je ovo drugi put da učestvuje i da se, iako je hladno, raduje ovome događaju. Napominje da je najvažnije da se očuva tradicija.

Učesnik plivanja Srđan Krnjeušić iz Ortiješa kaže da mu je velika čast što je učestvovao u plivanju za časni krst na Neretvi.  

“ Plivanje  smo počeli prije četiri godine uz blagoslov vladike Grigorija i evo četiri godine čuvamo ovaj običaj. Hladno jeste ali nije ništa strašno. Nastavićemo da čuvamo tradiciju”, poručuje Krnjeušić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password