BLAGOVIJESTI U ŽITOMISLIĆU – PO PRVI PUT U ISTORIJI BEZ VJERNIKA: Bratstvo manastira poslalo poruku vjernom narodu

Bratstvo Manastira Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Žitomisliću na čelu sa igumanom, arhimandritom Danilom Pavlovićem, obavještava vjerni narod žitomislićke parohije i poklonike iz ostalih krajeva da će ove godine na praznik Blagovijesti, koji je ujedno i slava manastira i na daleko poznati liturgijski sabor čitave Hercegovine, manastirske kapije, nažalost, biti zatvorene.

“Sa tugom, ali isto tako sa punom odgovornošću i ljubavlju jednih prema drugima,  shodno preporukama  našeg Episkopa, a u skladu sa odlukama Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog  kantona,  donijeli smo ovu odluku. Uzimajući u obzir sve veće širenje korona virusa u Mostaru, a odnedavno i u susjednoj opštini Čitluk, moramo pokazati još veću dozu opreza i ostati u svojim domovima“, saopšteno je iz manastira Žitomislić.

S prošlogodišnje proslave Blagovijesti u manastiru Žitomislić

Dodaje se da će Blagovještenje proslaviti tako što će svetu liturgiju služiti samo bratstvo manastira.

“Vi braćo i sestre, u to vrijeme, u svojim domovima, stanite na usrdnu molitvu! Iako razdvojeni fizički, budimo objedinjeni svezom Duha u molitvi koja, i na ovaj način, može biti saborna. Jer gdje su dva ili tri sabrani u moje ime, ondje sam i ja među njima (Mt 18, 20),  riječ je Gospodnja. Neka zato predmet naše zajedničke molitve bude, na prvom mjestu, prestanak ovog smrtonosnog virusa. Molimo da Gospod, Izvor života i zdravlja, podari izlečenje oboljelima, osobito onima koje ovaj virus životno ugrožava. Opet i bezbroj puta sjetimo se ljekara, medicinskih sestara i tehničara, koji su u najbližem kontaktu sa oboljelima i čije je, samim tim, lično zdravlje, kao i zdravlje njihovih ukućana, najugroženije. Sačuvaj ih, Gospode Bože naš, i daruj im snage i ljubavi da istraju u svome pozivu“, navode iz manastira Žitomislić.

Bratstvo manastira poručuje vjernicima da ono što su mislili da daruju u kasice kraj ikona ili kupovinom svijeća, kako to obično čine na Blagovijesti u Žitomisliću, daruju ovog puta onima kojima je to u ove dane najpotrebnije – kovid bolnicama ili jednostavnim pozivom u ovu svrhu na humanitarni broj Eronet-a ili drugih provajdera.

“Naša posebna molba vama je da u ovim narednim sedmicama naročitu pažnju posvetite pridržavanju propisanih mjera. Ostanite kod kuće! Budite sa svojim porodicama! Ako ste sami, pokušajte u svojoj samoći da prepoznate prisustvo Božije koji je najveća utjeha! Naša trenutna razdvojenost čuva nas i priprema za što radosniji ponovni susret. Opet ćemo, ako Bog da, zajedno služiti svetu liturgiju i radovati se druženju nakon nje u našoj gostoprimnici“, poruka je bratstva manastira Žitomislić.

Manastir Žitomislić nikada u svojoj istoriji, osim u posljednjem ratu kada je bio porušen, nije proslavio svoju slavu bez vjernog naroda.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password