Bivšim specijalcima i civilu 40 godina zatvora

Za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka-Gradiška trojica nekadašnjih specijalaca i jedan civil osuđeni su na ukupno 40 godina zatvora.

Bivšim pripadnicima MUP-a Vladanu Maliću, Aleksandru Popoviću i Goranu Parašu izrečeno je po deset i po godina robije, dok je civil Oleg Banda osuđen na dvije godine manje.

Presuda je, kako javlja novinar „Nezavisnih novina“, izrečena u Okružnom sudu u Banjaluci i ukupno gledano za dvije godine je manja od ranije presude koja je poništena.

Jasminka Jovišević, advokat Malića, Bande i Paraša, najavila je žalbu na ovu presudu.

Kazala je da je ovakav epilog očekivala ističući da je i mislila da će kazna biti ista ili nešto manja od one koja je ranije poništena.

Joviševićeva je rekla da je u procesu zabilježen niz manjkavosti kao i da je sud učinio određene povrede zakona.

Tužilac Živana Bajić nije komentarisala presudu.

Olga Pantić, predsjednik sudskog vijeća, ističe da su tokom postupka cijenjeni svi dokazi te da je proces nakon poništavanja presude okončan u rekordnom roku. Dodala je da obje strane na ovu presudu imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RS. Ona je istakla da su četvorica osuđenih dužni vratiti 543.204 KM koliko su po presudi stekli tokom ovog razbojništva, a dužni su platiti i troškove postupka.

Pantićeva je naglasila da je sve četvorici produžen pritvor a koji može trajati još najduže devet mjeseci.

Sudski proces za filmsku krađu 617.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška ponovljen je pošto je Vrhovni sud RS uvažio žalbe branilaca Vladana Malića (35), Gorana Paraša (30) i Aleksandra Popovića (32), nekadašnjih pripadnika MUP-a RS, te civila Olega Bande (33), kojima su u prvostepenom postupku odrezane ukupno 42 godine robije.

U prvostepenom postupku, prisjetimo se, u maju prošle godine, bivši specijalci osuđeni su na po 11, a civil je dobio devet godina zatvora.

“Pljačka vijeka”, kako je ovo razbojništvo nazvano, izvedeno je 22. septembra 2015. godine, usred dana, kada su banditi zapucali iz oružja na autoputu, kojim su se kretala i druga vozila. Baš kao u akcionim filmovima, napadnuta je kolona koja je novac iz banjalučke UniCredit banke vozila u Zagreb.

Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik “Sector securityja” Đurađ Bajić nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu.

Tokom istrage, osim oružja, pronađeni su 12.000 evra, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i zolju.

Prisjetimo se, ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik Agencije “Sector security”, osuđen na tri godine, a bivši specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u razbojništvu, nakon što su priznali krivicu.