BHANSA: Vatromet i zabava povodom preuzimanja neba (VIDEO)

Projekat Strategija upravljanja vazdušnim saobraćajem Bosne i Hercegovine od ogromnog je značaja za BiH i Agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kazao je sinoć u Mostaru direktor BHANSA-e Davorin Primorac na svečanosti povodom preuzimanja kontrole u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH.

Primorac je naglasio kako partneri iz brojnih evropskih agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi cijene ovaj uspjeh i dostignuće BHANSA-e.

– Sama činjenica da su naši partneri, uz predstavnike sa svih nivoa vlasti i druge brojne goste, došli na ovu svečanost dokaz je da cijene ono što je BHANSA postigla u vrlo kratkom periodu te da nas smatraju ravnopravnim partnerima – kazao je Primorac.

Istakao je takođe da predstavnici vazduhoplovnih kompanija i putnici mogu biti sigurni da će BHANSA pružati sigurnu i ekonomičnu uslugu.

– Važno je napomenuti i to kako su tehnološka rješenja proizvođača, organizacija za osposobljavanje te sistemskih integratora bila osnova u izgradnji vlastitog sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem. Isto tako, zaposlenim BHANSA-e dugujemo zahvalnost zato što smo večeras ovdje i sretan sam što ove trenutke možemo podijeliti zajedno – naveo je Primorac.

Direktor BHANSA-e ranije je rekao kako je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer je BHANSA, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi, u relativno kratkom periodu stvorila tehničke, kadrovske i sve druge preduslove da sama i u cijelosti nadzire vazdušni saobraćaj iznad teritorije BiH.

Preuzimanjem kontrole u cjelokupnom vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine, koje se dogodilo noćas iza ponoći, BHANSA će otvoriti novo poglavlje u istoriji civilnog vazduhoplovstva.

Tim događajem u potpunosti će biti realizovana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u BiH (ATM Strategija BiH), što znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života u BiH, partneri i direktori agencija iz evropskih zemalja te predstavnici brojnih vazduhoplovnih kompanija i drugi gosti.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password