Belgijski vunderkind fakultet završava za devet mjeseci

Dok mazi štene, Loren Simons izgleda kao i svaki drugi devetogodišnjak. Međutim, onda počinje da opisuje kako njegov rad na univerzitetu u Holandiji podrazumjeva razvoj kompjuterskog kola koje će replicirati dio mozga, piše Vašington post.

„Pokušavamo da povežemo neurone da bismo mogli da pratimo reakcije na lijek u određenom dijelu mozga“, priča mališan, objašnjavajući projekat u kojem se kombinuju saznanja biomedicine i elektrotehnike. 

Belgijsko čudo od djeteta na putu je da postane najmlađa osoba u svijetu koja je završila fakultet. To će se desiti ukoliko Loren sljedećeg mjeseca bude položio sve što je neophodno za završetak elektrotehničkog odsjeka Univerziteta u Ajndhovenu.

„Planiram da započnem doktorske studije i da malo proučim medicinu. Ali prije toga – odmor“, otkrio je dječak svoje postdiplomske planove.

Loren je rođen u Belgiji, ali živi u Holandiji. Srednju školu završio je za jednu godinu, a trogodišnje studije, ukoliko sve bude išlo po planu, završiće za samo devet mjeseci.

„Svi profesori su oduševljeni što Lorena imaju za studenta, a za sve nas to je jedinstvena situacija jer je on najmlađi student kojeg smo ikada imali“, objasnio je Sjoerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Kada nije na fakultetu, otkriva, Loren šeta psa, igra video-igre i objavljuje fotografije na Instagramu.  

Tesla kao uzor

Inspirisan srpsko-američkim pronalazačem Nikolom Teslom, dječak planira da istraži polje vještačkih organa i mogućnost razvoja čitavog vještačkog tijela u svojoj laboratoriji.

„Moji baba i deda pate od srčanih problema“, objašnjava takvu odluku devetogodišnjak.

Ponude sa univerziteta iz svih krajeva planete pljušte. Zapad SAD trenutno prednjači među destinacijama, a roditelji pokušavaju da pomognu Lorenu da donese odluku.   

Dječakov otac, Aleksandar Simons, ne usuđuje se da nagađa šta sve budućnost može da donese Lorenu – sve pretpostavke rasprsle su se kao baloni od sapunice.

„Nema žurbe. On se sada igra sa obrazovanjem. Zabavlja se kao na igralištu i mi nemamo ništa protiv toga“, zaključio je ponosni otac. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password