Bećković. Mora se znati čija je zemlja Kosmet

Akademik Matija Bećković izjavio je povodom pregovora Srba i Albanaca u vezi sa Kosmetom da je „ideja da vam neko da nešto što nije njegovo besmislena“ i poručio da se mora znati čiji je zemlja Kosovo i Metohija.

„I ma koliko vam davao i ma koliko on bio silan, to je beznačajno. Znači, trebalo je odavno, a nije kasno ni sada, da Srbi i Albanci sede jedni naspram drugih i da vide kako da urede svoj život. I kako da garantuju prava Srbima na Kosovu i njihovim svetinjama i njihovim granicama, a da opet Srbija garantuje njihova ljudska i demokratska prava“, rekao je Bećković u Prizrenu, gdje je promovisano drugo izdanje njegove knjige „Kosovo – najskuplja srpska riječ“.

Bećković je naglasio da se mora znati čija je Kosmet zemlja, prenosi „Sputnjik“.

„Mađari su posle bitke na Mohaču kopali svoju zemlju i iskopali kosti svojih ratnika koji su vodili bitku. Ja sam ubeđen da bismo mi, da smo stigli, kopali oko Laba i Sitnice, oko Gazimestana od Čečana, kako kaže narodna pesma, da bismo našli kosti naših praotaca i pradedova. Koska je večita i nema boljega i čvršćega dokumenta“, rekao je Bećković.

NJegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je da „treba živjeti Kosovo“ u kompleksnom vremenu u kom se danas živi.

„Mnogi su govorili o Kosovu, mnogi su pevali o Kosovu, to i danas čine. Ali zasigurno mislim da to ne čini niko bolje od našeg Matije. I nije samo dovoljno govoriti o Kosovu i pevati. Treba živeti Kosovo. Treba živeti kosovski zavet. Treba svedočiti u naše vreme, sve ono što smo bili i što smo sada i što treba da budemo“, naglasio je vladika Teodosije.

On je ocijenio da je ovo vrijeme mnogo kompleksno i dodao da se kao monah i sveštenik i kao vladika mnogo moli da današnja generacija bude dostojna predaka.

„Da hodimo njihovim stopama i njihovim putem i da nikako ne budemo najgora generacija u srpskom rodu. Da se s nama, ne daj Bože, završi ono što je vekovima trajalo, već da mi istrajemo, da odolimo svemu što nas pritiska i spolja i iznutra i da sve ono vredno, pošteno, čestito i mi predamo budućim pokolenjima. I ono što bih hteo da poručim ovde u Prizrenu svakom Srbinu, pravoslavcu, da ima na umu ove reči, da je Kosovo najskuplja srpska reč“, rekao je vladika Teodosije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password