Atif Dudaković optužen za ubistvo više od 300 Srba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika Armije RBiH.

Oni su optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za ubistvo više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela pojedinih žrtava pronađena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama nekadašnje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini između Armije BiH i vojnika lojalnih Fikretu Abdiću.

Tužilaštvo će, kako se navodi u saoštenju, optužbu dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, kao i prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Beta

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password