ArcelorMittal: Obustava proizvodnje jedini način za opstanak

Nakon što su radnici ArcelorMittala u Zenici dobili informaciju da se obustavlja proizvodnja i da je veliki broj njih poslan na čekanje, iz ove kompanije danas su saopštili da je razlog za takav potez veliki pad potražnje uzrokovane korona virusom.

Na odluku ArcelorMittala da obustavi proizvodnju i skoro 80 odsto radnika pošalje na čekanje već juče reagovao je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine koji je tražio hitno poništenje ove odluke.

Međutim, iz kompanije su saopštili da se cijeli svijet kao i BiH suočava s neviđenom ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom virusa Kovid-19.

„Neosporno je da se BiH, zajedno s mnogim evropskim zemljama, suočava s recesijom, a pad ekonomije iznosi najmanje 3,5 posto. Već smo svjedoci zatvaranja mnogih firmi, gubitka radnih mjesta i pada proizvodnje i usluga, što je uzrokovano drastično smanjenom potražnjom za gotovo svim vrstama robe. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost“, kazali su iz ArcelorMittala.

Dodali su da su od početka godine do marta radili punim kapacitetom. Navode da su preduzeli mnoge mjere kako bi u toku pandemije zaštitili ljude i na taj način zaštitili poslovanje. Ističu da je osim niza dodatnih preventivnih mjera u borbi protiv korona virusa, oko 500 radnika radilo od kuće ili bilo u pripravnosti, bez smanjenja plata.

„Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja 2020. Uprava Kompanije poduzela je sve moguće mjere kako bi smanjila troškove na svim razinama, osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu, pregovarajući o boljim cijenama sa svojim dobavljačima i pokušavajući postići određeno snižavanje cijena električne energije i plina. Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža“, dodaju iz ArcelorMittala.

Dalje navode da su od početka krize obavještavali Sindikat ArcelorMittal Zenica o svim poslovnim izazovima i aktivnostima na prevazilaženju istih, računajući na njihovo razumijevanje i podršku.

„U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25 posto radnika kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 posto i 20 posto. Ostalih 75 posto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog“, naglašavaju iz ArcelorMittala.

Na kraju su naveli da je privremena obustava rada jedini način opstanka kompanije u vrijeme krize.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password