AMBASADOR KINE PORUČIO DA NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: Ne odnosimo virus, ova firma je za deset dana izgradila bolnicu u Vuhanu

Ambasador Kine u BiH Đi Pin posjetio je danas dva gradilišta na auto-putu na Koridoru 5C, poddionica Počitelj-Zvirovići, gdje su izvođači Kineska korporacija za građevinski inženjering i Kineska korporacija za izgradnju i poručio da nema nikakvog razloga za zabrinutost za zdravlje ni radnika ni stanovništva u BiH zbog koronavirusa.

Đi je predvodio delegaciju Ambasade Kine u BiH i Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva koja je  u u pratnji firmi izvođača posjetila gradilišta da bi se upoznala s postignutim napretkom, te uvjerila u zdravstveno stanje svih radnika nakon okončanja karantina u kojem je dobrovoljno bilo nekoliko njih nakon povratka iz Kine.

Ambasador Kine sa delegacijom posjetio je prvo gradilište most Počitelj, a zatim gradilište Lot jedan Počitelj-Zvirovići, gdje su ih dočekali  gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i predstavnici lokalne vlasti.

Ambasador Đi izjavio je da je u Čapljinu došao zbog tri pitanja, a to su borba protiv epidemije koronavirusa u Kini, širenje panike u BiH i napredovanje radova na izgradnji autoputa.

On je naglasio da je situacija sa korona virusom stavljena pod kontrolu i da su rezultati zadovoljavajući.

“Nema potrebe za širenje panike. Znamo da su se pojavili slučajevi korona virusa u određenim zemljama Evrope, ali ne treba biti panike. Trebate biti racionalni i pratiti uputstva Svjetske zdravstvene organizacije i pridržavati ih se“, kazao je ambasador.

On je dodao da je firma koja izvodi radove na području Počitelja i Čapljine iz grada Vuhana gdje je izvor zaraze virusa, ali da svi oni koji su boravili u Kini dobrovoljno odlaze u saomizolaciju 14 dana.

“Ova firma je baš iz grad Vuhana i ova firma je u roku od deset dana izgradila bolnicu za prijem pacijenata u Vuhanu. Oni imaju sposobnost i spremnost i oni će uložiti sve napore za završetka ovog projekta. Ono što mi donosimo BiH nije korona, nije virus, već prijateljstvo i podrška“, naglasio je ambasaor Đi.

Ambasador je naveo da se trenutno od šezdesetak radnika svega četiri radnika nalaze u samoizolaciji.

Predsjednik Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva Faruk Borić kazao je da je današnja posjeta organizovana kako bi se pružila podrška radnicima iz Kine. “Bez obzira na sve probleme u Kini, ovdje se radovi odvijaju bez ikakvih problema i u predviđenim rokovima“, naveo je Borić.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je da na području Čapljine nema panike kada je u pitanju korona virus, te da građani i radnici nekoliko podizvođača radova svakodnevno kontaktiraju sa kineskim državljanima koji rade na izgradnji Koridora Vc. “Ambasador se interesovao za situaciju sa lokalnim stanovništvom, a prenio sam mu da je ovdje situacija sasvim normalna i da nema panike. Većina radnika iz Kine ovdje je još od prošle godine kada nije bilo virusa. Oni koji su odlazili i vraćali su zaista poštuju pravila samoizolacije i nema problema“, naglasio je Vidić.

Vidić je naglasio da je izgradnja autoputa na područja Čapljine od velikog značaja. “Ovo je jako značajno za cijelu Hercegovinu, a posebno Čapljinu. Mi već sada imamo jedan ulaz na koirdor 5c, a kada se završi ovih 11 kilometara imaćemo još jedan i uz Sarajevo biti jedini grad koji ma dva ulaza. Pored toga više firmi iz Čapljine rade kao podizvođači. Svi naši smještajni kapaciteti su puni i savko ima dobit“, kazao je Vidić.

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11 kilometara i izuzetno važna za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno auto-putem povezan ovaj dio Hercegovine sa Međugorjem i EU /granični prelaz Bijača sa Hrvatskom. Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicionom bankom u visini od 100 miliona evra i bespovratnim sredstvima EU u visini od pet miliona evra koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za Balkan.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password