Ambasada SAD: Zabrinuti zbog stavova iznesenih u deklaraciji SDA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se na Twiteru povodom političke krize u BiH i  usvajanja Programske deklaracije SDA koja je izazvala brojne reakcije u zemlji.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da su „zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA“, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

 – Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana – navode iz ambasade.

Kažu da je  položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen i da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

– U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode. Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH –  naglašeno je iz Ambasade SAD-a.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password