Aluminiju rok do 14 sati

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog dobavljača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, tačno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za prreduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine. Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi “skidanje“ Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, “značilo smrt Aluminija u roku od tri sata“. “Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika“, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično protestovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje firme. Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje. “Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti“, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koga nivoa vlasti, niti su bilo šta rekli hrvatski službenici u BiH. Reagovali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dići cijelu Hercegovinu na noge.

Bljesak.info

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password