Akademija u Mostaru: Budi human kao što je bila Srbija (video)

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Mostar sinoć je na svečanoj akademiji povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata i oslobođenja grada od Austrougarske dodijelio Anisu Kosovcu iz Konjica nagradu za humanost „Stepa Stepanović“.
Kosovcu je dodijeljena ova nagrada za plemenito djelo podizanja spomenika braći Pavlu i Petru Golubović, od pet i sedam godina, koji su zajedno sa majkom i ocem ubijeni 1992. godine u Konjicu.

Predsjednik mostarske „Prosvjete“ Radivoje Krulj izjavio je da „Prosvjeta“ ovom akademijom želi da obilježi veliki datum iz istorije Mostara, ali i da se sjeti divnih i humanih ljudi i time pošalje poruku da je čovječnost i humanost iznad svega, da je svjetlo iznad tame i da dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Prema njegovim riječima, „Prosvjeta“ Mostar ovom akademijom želi da se sjeti čovjeka, vojskovođe, velikog humaniste Stepe Stepanovića i da ga vrati u Mostar jer je nepravedno izbačen iz ovog grada 1941. godine.

Upravni odbor SPKD „Prosvjeta“ odlučio je da svečanu akademiju „preseli“ u Vladičanski dvor, jer je Narodno pozorište gdje je akademija trebalo da bude održana bilo pod pritiscima takozvanih bošnjačkih intelektualaca.

U umjetničkom programu akademije prikazan je lik i djelo Stepe Stepanovića koga je igrao glumac iz Mostara Emir Spahić, te istorijske činjenice o Prvom svjetskom ratu, a nastupio je i hor „Katera“ iz Istočnog Sarajeva.

Pogledajte kratki video i riječi vojvode Stepe:

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password