Akademija povodom 100 godina oslobođenja Mostara zbog pritisaka ‘seli’ u Vladičanski dvor

Svečana akademija povodom stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu, koju organizuje SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar, trebala se održati u Narodnom pozorištu u Mostaru 15. novembra 2018.godine u 20:00 časova, ali se zbog pritisaka “seli“ u Vladičanski dvor u Mostaru.

“Kada čitav slobodoumni svijet slavi stogodišnjicu velike savezničke pobjede, a naš grad se kandiduje da bude Evropska prijestonica kulture, nečasni i nerazumni ljudi izvršili su pritisak na ljude koji su nam velikodušno s punom spremnošću i ljubavlju, ustupili salu Narodnog pozorišta. Mi, ne želeći ih dovesti u neugodan položaj, našu akademiju premještamo u prostorije Vladičanskog dvora u Brankovcu“, saopšteno je iz SPKD “Prosvjeta“ GO Mostar.

Dodaju da na iznesene neistine u javnosti o njihovim  namjerama, društvu, o ovom danu i savezničkoj pobjedi, o velikom čovjeku, vojskovođi i humanisti Stepi Stepanoviću čiju humanost promoviše i slavi Međunarodni crveni krst u Ženevi, ne žele odgovarati, jer takve konstatacije najviše govore o onima ko ih je izrekao.

“Naša jedina i jasna namjera je da obilježimo i promovišemo zajedništvo, ljubav, poštovanje i humanost, te da na dostojanstven način u naš grad vratimo ime i lik čovjeka i humaniste koga su izbrisale marionetske vlasti NDH 1941.godine“, navedeno je u saopštenju.

Napominju da se vojvode Stepe Stepanovića sjećaju najbiranijim riječima, te da su se o njemu najljepšim i najbiranijim riječima, između ostalih izrazili: Safvet – beg Bašagić, reis ul-ulema Džemaludin ef. Čaušević, Hasan Rebac koji je ujedno i vojnik Stepe Stepanovića, Muslimansko udruženje Narodna uzdanica, Fehim Kafadarević, mostarski gradonačelnik Salih Baljić.

“Mi slavimo Stepu Stepanovića, koga je opjevao veliki Aleksa Šantić u nekoliko svojih pjesama.Dragi sugrađani i prijatelji dobro došli na našu akademiju koja će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru, 15.11.2018.godine u 20:00 časova“, poručuju iz “Prosvjete“.

Proteklih dana Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualca i Muzej “Hercegovina“ oglasili su se saopštenjima u kojima osuđuju organizovanje Svečane akademije u Mostaru navodeći da akademija i dodjela nagrade za humanost “Stepa Stepanović“ predstavlja provokaciju, jer je taj general “imao zadatak da na terenu provodi velikosrpsku hegemoniju“, te da  “pokušaj vraćanja srbijanskoj vojsci oslobodilačkih elemenata iz tog perioda ostaje jalov posao“.

Top Portal

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password