Agrokor ne ide u stečaj

U Zagrebu je održano ročište o nagodbi povjerilaca u Agrokoru, a nakon glasanja za nagodbu u Agrokoru bilo je 80,2 odsto svih potraživanja.

Ukupno 3.069 povjerilaca imalo je otvorena potraživanja s kojima su mogli glasati na ročištu, od čega je njih 2.785 imalo otvoreno potraživanje veće od 1.000 kuna. Ukupan iznos utvrđenih potraživanja na dan 29. jun 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi evra).

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a vodila ga je sudac Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić.

Prisutni predstavnici povjerilaca glasali su putem mobilne aplikacije koju su dobili danas prilikom registracije.

Za izglasavanje nagodbe bio je potreban glas vrijednosti dvije trećine potraživanja, odnosno povjerilaca koji ukupno od Agrokora potražuju 22,5 milijarde kuna.

S obzirom da je nagodba potvrđena, prema ranijim najavama, ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imaće 46,7 odsto vlasničkog dijela, američki fondovi dobiće 25 odsto, domaće banke 15,3 odsto, ostale strane finansijske institucije 7,7 odsto, 4,7 odsto je u vlasništvu dobavljača, te preostalih 0,7 odsto je vlasništvo ostalih povjerilaca.

Povjerenik Vlade za Agrokor Fabris Peruško rekao je uoči ročišta da bi u slučaju nepostizanja nagodbe bili prisiljeni da pokrenu stečaj za svih 77 društava u sastavu koncerna.

Agencije

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password