Advokati podnose krivičnu prijavu protiv ministra pravde FBiH i prijete blokadom

Advokatska  komora Federacije razmišlja o podnošenju krivične prijave protiv ministra pravde Federacije Mate Jozića zbog zlouporabe položaja i ovlaštenja, jer još jednom u nizu pokušava oštetiti i narušiti advokatsku  profesiju u Federaciji BiH.

Potvrdio je ovo predsjednik Advokatske komore Federacije Nikica Gržić koji ističe da je ministar Jozić predlaganjem Zakona o advokatstvu prekršio sve ranije dogovore Advokatske  komore i Vlade Federacije.

Vlada Federacije  u četvrtak je usvojila Prijedlog  zakona o advokatstvu  kojim se predviđa da Ministarstvo pravde Federacije BiH određuje tarifu o naknadama i nagradama za rad advokata.

Advokatska  komora stava je da se ovim prijedlogom zakona narušava nezavisnost advokatstva i da ovakva praksa nije postojala zadnjih 130 godina u BiH, bez obzira na sistem  uređenja.

Advokati  navode da  su neutemeljene tvrdnje Ministarstva kako žele zakon u ovoj oblasti uskladiti po uzoru na zemlje u regiji, te podsjećaju da  ministar Jozić već tri godine neće da pusti u proceduru zakon koji je usklađen sa svim evropskim standardima.  Iz toga razloga održan je i sastanak sa premijerom  federacije Fadilom Novalićem. “Imali smo 2018. godine sastanak sa ministrom i premijerom Novalićem i tada smo imali dogovoren i usuglašen tekst Zakona o advokatsvu da bi ministar Jozić u parlamentarnu proceduru poslao drugi tekst zakona koji je u mnogome bio različit od usaglašenog“, objašnjava Gržić.

Dodaje da zakon koji je ministar poslao u proceduru nije usaglašen ni sa Advokatskom  komorom ni sa evropskim standardima. “U Jozićevom zakonu ubačene su izmjene na ekavici koje je jednostavno prekopirao iz srbijanskog zakona koji je u proceduri i koji nije usklađen s evropskim standardima“, objašnjava Gržić.

Ističe da je najveći  problem u tome što ministar želi da u potpunosti obezvrijedi i podcijeni rad Advokatske komore i da samim tim oslabi samostalnost i nezavisnost advokatske struke da  bi politika preuzela u potpunosti  struku. Advokatska komora će početkom naredne sedmice  održati sjednicu upravnog odbora i donijeti odluke o narednim koracima. Vjerujem da će sjednica upravnog odbora biti teška ali da ćemo donijeti odluke koje će imati za cilj da zaštite svakog našeg člana a samim tim osiguramo za svakog građanina fer i poštenu pravnu zaštitu“, ističe Gržić.

Iz Advokatse komore upozoravaju da  ministar zaboravlja da u Federaciji ima 1200 advokata i da postoji mogućnost da će se obustaviti odbrane po službenoj dužnosti, što će dovesti do blokade pravosudnog sistema. “Ukoliko to bude jedini način da Vlada FBiH uoči šta radi ministar pravde, federalna advokatska  komora neće se libiti da učini i to u zaštiti advokatstva, poručuju iz Advokatske  komore.

Dosadašnja praksa bila je da Advokatska komora usvoji tarifu i pošalje na odobravanje Ministarstvu pravde. Novim prijedlogom ministar bi da sam i predlaže i odobrava tarifu, dok advokati  poručuju da to neće dopustiti.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password