Šta su bh. građani najviše gledali na YouTubeu tokom pandemije?

Pandemija virusa Covid-19 natjerala je građane na ostanak kući. Zauzimajući mjesto u udobnoj fotelji više nego ikad pratili su različite društvene mreže pa tako i popularni YouTube.

Udruženje studenata Odnosa s javnošću iz Mostara – PRUMO uradilo je analizu prvih deset videozapisa u YouTube trendingu Bosne i Hercegovine, u periodu od 1. aprila do 1. maja 2020. godine, dobiveni su raznoliki i pomalo neočekivani rezultati.

Poznati youtuberi Meca, Baka Prase te Omco su najviše nasmijavali pratitelje, no prednjačio je ipak Omco sa kanalom ”Bosanski seljačina”.

Serije koje su bile najviše praćene su ”Dobro jutro, komšija” i nova serija ”Južni vetar”.

Reality televizija sa svojim najpoznatijim projektom ”Zadruga” zauzela je najviše mjesto na listi  gledanosti.

Emisije zabavnog karaktera, koje su prema analizi najviše zabavljale gledatelje, su ”Veče sa Ivanom Ivanovićem”, potom ”AmiG show” te ”Paparazzo lov”.

Tokom aprila, po bh. trendingu, najviše se slušao Gazda Paja i Marlon Brutal s pjesmom ”Dizel”, drugo mjesto zauzela je prikladna pjesma ”Korona” youtubera Bake Prase. U stopu ih slijede Anastasija sa pjesmom ”Volim te”, kao i popularni dvojac Buba i Jala s pjesmom ”Karantin”.

Četvrto mjesto je pripalo In vivu uz pjesmu ”Gagarin”. Zajedničko, peto mjesto dijele Sara Jo, Ana Nikolić i Emina Jahović sa pjesmama ”Kaži mi”, ”Ti si kriv” te ”Kriziram”. Niže pozicionirani, ali ipak na listi top 10 pjesama, našli su se i Mirza Selimović, Amar Gile i Ivana Selakov te Hurricane sa svojim hitovima.

Očekivano ili ne, korisnike YouTubea tokom aprila najviše je zanimao zabavni i muzički sadržaj. 

YouTube trending, podsjećamo, gledaocima pokazuje šta je trenutno popularno na toj platformi u određenoj zemlji. Trending nije personalizovan prema individualnim korisnicima te je on isti svim gledaocima u državi, a ažurira se otprilike svakih 15 minuta.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password