SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA POTVRDILA VIJEST O KOJOJ SE ŠUŠKALO ‘Ne uzimajte ibuprofen ako sumnjate na koronavirus’

Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti popularni lijek ibuprofen bez konsultacije s ljekarom, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protuupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

„Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen“, rekao je Lindmeier.

Preporuke UN-ove agencije uslijedile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni zvaničnici upozorili da se ne koriste nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolesti Covid-19.

Ta grupa lijekova uključuje ibuprofen, aspirin i druge.

U nedavnom članku u medicinskom časopisu The Lancet navedena je hipoteza po kojoj neki lijekovi poput ibuprofena mogu ugroziti oboljele od koronavirusa koji imaju visoki krvni pritisak ili dijabetes.

Lindmeier je takođe izvijestio da su dva člana osoblja WHO-a zaražena koronavirusom.

Nekoliko stotina zaposlenih WHO-a stoga rade od kuće. 

UN-ova zdravstvena agencija više ne poziva novinare na konferencije o pandemiji, već ih prenosi na društvenim mrežama.

Proizvođač: Nema dokaza da ibuprofen štetno djeluju na liječenje koronavirusa

Proizvođač lijeka Nurofen firma Reckitt Benckiser (RB) saopštila je u utorak kako nema dokaza o štetnim utjecajima lijekova koji sadrže ibuprofen na liječenje koronavirusa, ustvrdivši da se radi o provjerenom lijeku koji služi za snižavanje temperature i ublažavanje boli.

Proizvođač lijeka navodi kako je svjestan zabrinutosti nakon objava na francuskim društvenim mrežama oko upotrebe steroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19, te ističu kako se radi o provjerenom lijeku koji se koristi dugi niz godina.

„Većina evropskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja infekcije virusom COVID-19. Reckitt Benckiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetne uticaje na ishode liječenja osoba oboljelih od infekcije virusom COVID-19“, navodi se u priopćenju.

„Naše proizvode s ibuprofenom efikasno koriste milioni potrošača na 40 tržišta i dostupni su već više od 30 godina kao lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog recepta. Svi su lijekovi strogo regulisani zakonima i propisima kako bi se osiguralo da su u skladu sa zahtjevima i propisima lokalnih tijela za zdravstvenu zaštitu“.

Firma Reckitt Benckiser navodi da će kao odgovorna, naučno vođena organizacija, aktivno kao uvijek pratiti sve izvještaje radeći s regulatornim institucijama na njihovoj procjeni.

„Objavićemo sve dodatne informacije ili smjernice potrebne za sigurnu upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova nakon takvih izvještaja i njihovih procjena. Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede uputstva navedene na pakovanju i u uputstvima pacijentima“, navodi se u saopštenju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password