Raste broj poginulih turskih vojnika; Migranti krenuli ka Evropi?

Guverner pogranične turske provincije Hataj kaže da su u vazdušnim napadima poginula ukupno 33 turska vojnika. Američki Stejt department poziva na momentalno obustavljanje “napada Asadovih snaga”. Rojters javlja da je grupa migranata iz Turske krenula ka grčkoj granici.

08.31 – Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “kalibar” prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

08.03 – Amerika se nada da će Turska odustati od kupovine ruskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 zbog razvoja situacije u Siriji, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO Kej Bejli Hatčinson.

Ona je rekla da su SAD u više navrata pokušavale da objasne Turskoj da nije pametno nabavljati od Rusije te PVO sisteme.

07.55 – Šef NATO Alijanse Јens Stoltenberg sazvao je hitan sastanak Savjeta kako bi se razmotrila situacija u Siriji. 

07.52 – Generalni sekretar UN i šef NATO pozivaju na obustavu napada, navodeći da sa svakim satom raste rizik po civilno stanovništvo.

07.30 – Rusko ministarstvo odbrane navodi da turske trupe nije trebalo da budu stacionirane na mjestu gdje se dogodio napad. 

07.23 – Rojters javlja da je grupa od oko 300 migranata krenula sa sjeverozapada Turske ka grčkoj granici. 

Tokom noći je porastao broj turskih vojnika poginulih u vazdušnim napadima u sirijskom gradu Idlibu. Sinoć je saopšteno da su poginula 22 vojnika, a guverner Hataja Rahmi Dogan u međuvremenu je objavio da se broj poginulih popeo na 33.

Dodao je da niko od ranjenih vojnika nije u kritičnom stanju.

Migranti krenuli ka Grčkoj

Britanska agencija Rojters javlja, pozivajući se na agenciju Demiroren, da je grupa od oko 300 migranata krenula sa sjeverozapada Turske ka grčkoj granici.

Rojters navodi da među njima ima Sirijaca, Iranaca i Iračana. Agencija dodaje da još uvijek nema nezavisnu potvrdu ovih navoda.

Ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbjeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

– Turska više neće zadržavati sirijske izbjeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem – naveo je taj zvaničnik.

Nekoliko miliona sirijskih izbjeglica nalazi se u kampovima u Turskoj.

SAD: Uz saveznika smo

Hurijet dejli njuz javlja da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održao hitan sastanak bezbjednosnih službi.

Sastanak je, navodi Hurijet, trajao šest sati iza zatvorenih vrata u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Stejt department saopštava da je “veoma zabrinut zbog napada na turske vojnike u Idlibu”.

– Stojimo uz Tursku, našeg NATO partnera i pozivamo na momentano obustavljanje ovog napada Asadovog režima, Rusije i snaga koje podržava Iran – dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Prethodni članakSrpski predstavnici dobili prijeteća pisma
Naredni članakErotski video-poziv koštao ga 700 €