900 radnika Aluminija ostaje bez posla

Uprava Aluminija Mostar održala je danas, nakon gašenja preduzeća, sastanak sa radnicima.

Nakon sastanka Sindikat radnika Aluminija rekao je medijima da su radnici trenutno na plaćenom godišnjem odmoru i da će im biti isplaćena još jedna plata, a nakon toga će biti pokrenut stečajni postupak i podijeljeni otkazi.

“Idemo na biro, a šta i kako dalje, ne znamo. Kompanija je ugašena. Nadali smo se da će Vlada poduzeti neke korake i ovo neće dozvoliti, nažalost, do toga nije došlo. Jedna loša politika koja se vodi na ovim prostorima pokazala je svoje lice”, rekao je Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika „Aluminija“.

Nakon sastanka, radnici su se uputili prema zgradi HDZ-a u Mostaru. No, rečeno im je da u zgradi nema nikoga. Biokiš je novinarima prenio da je dobio informaciju da će ih predstavnici ove stranke primiti sutra u 11 sati. 

Uprava „Aluminija“ se još nije oglasila.

U Mostaru vlada muk i nevjerica po ovom pitanju i nikome nije jasno zašto je vlast dopustila da se tvornica,  koja je bila najveći izvoznik aluminija ugasi i na ulici ostavi 900 radnika.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. „Aluminij“ zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je i Luka Ploče. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto Društva, a najveći dioničar je Vlada FBiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password