Što prije formirati vlast u BiH

Ključno je što prije formirati vlast u BiH da bi bili nastavljeni reformski procesi, naglašeno je na sastanku u Briselu delegacija BiH i Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Sastanak delegacije BiH i predstavnika Evropske komisije - Foto: SRNA

Sastanak delegacije BiH i predstavnika Evropske komisije, Foto: SRNA

Sastanak je organizovan radi završne razmjene mišljenja i informacija o glavnim zaključcima prije finalizovanja godišnjeg dokumenata Evropske komisije – paketa proširenja, u okviru kojeg je i poseban analitički izvještaj za BiH, sa mišljenjem o zahtjevu BiH za članstvo u EU /Avis/, saopšteno je iz MIP u Savjetu ministara.

Zamjenik ministra inostranih poslova u SM u tehničkom mandatu Josip Brkić, koji je predvodio delegaciju BiH, istakao je da, uprkos izazovima sa kojima se EU suočava, BiH očekuje tokom ove godine pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

On je podsjetio da je BiH u martu predala Briselu odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije i naglasio da BiH ostaje opredijeljena za jačanje vladavine prava, reforme iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, kao i za poboljšanje stanja u oblasti poštivanja ljudskih prava.

Delegaciju Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju predvodila je direktorka za zapadni Balkan Ženeviv Ruiz Kalavera, koja je istakla da je mišljenje važan korak na EU putu BiH.

Prema njenim riječima, očekuje se da će analitički izvještaj biti finalizovan u narednim sedmicama i da će predstavljati mapu puta za institucije BiH i naredne korake koje treba preduzeti u procesu evropskih integracija BiH.

Ranije je najavljeno da će Evropska komisija nakon evropskih izbora u maju donijeti godišnji paket o proširenju, uključujući sedam posebnih izvještaja, zemlje zapadnog Balkana i Tursku, u kojima je procijenjeno sprovođenje politike proširenja EU na osnovu utvrđenih mjerila.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password