Očajni otac traži odgovore o pogibiji sina

Jutro nakon eksplozije naftne rafinerije u Brodu građani tog mjesta s nevjericom prepričavaju događaj. Od eksplozije su, kako kažu, pucala stakla i na kilometar i pol od rafinerije.

“Evo ovdje blizu su stakla u ulazu zgrade popucala, a odavde do rafinerije ima kilometar i po. Moj sin koji živi u Slavonskom Brodu osjetio je eksploziju“,  rekao je za „Nezavisne“ Branko Mitrović, mještanin Broda.

Prema njegovim riječima, ogroman plamen se mogao vidjeti sa svih strana, a, kako kaže, na svu sreću se nije proširio.  “Sreća pa su uspjeli smiriti sve to da ne dođe do još veće tragedije“,  kazao je Mitrović.

Užasna eksplozija

Mještani Broda u izjavama su kazali da su prvo mislili da je riječ o potresu te da je eksplozija koja se dogodila oko 21:30 sati podsjećala na ratne eksplozije.

“Gori, negdje gori. Bosi smo trčali da vidimo šta je“,  uznemireno je novinarima ispričala dramu jedna od građanki  Broda. Dodaje da se 80-ih u rafineriji takođe dogodila strašna nesreće u kojoj je, tvrdi, poginulo 11 osoba, ali čak ni tada detonacija nije bila tako snažna kao juče.

“Zaprepastilo me… Prozori su se tresli. Mislio sam da je potres. Ljudi su izašli van i počeli bježati. Ja sam ostao kod kuće, ali moji su otišli na selo. Nadamo se da će sada reagovati i naša i hrvatska i ruska strana te nešto preduzeti da se ne bi dogodilo nešto još gore“, kaže drugi građanin.

“Ni u ratu nije bilo tako snažnih detonacija“,  priča jedna starija gospođa.

Podsjetimo, u eksploziji je poginuo 33-godišnji radnik Ljubo Patković iz Donjeg Višnjika kod Dervente. Njegov otac Jovan rekao je za Srpskainfo da je Ljubo deset godina radio u rafineriji i bio je operater na postrojenju četiri godine. Očajan je jer još ništa ne zna o smrti sina:

“Njegova smrt je za nas pod velom tajni i ništa nam ne govore“, rekao je za Srpskainfo. 33-godišnjak je prema priči oca naslijedio kuću od bake i djeda, ali je počeo graditi svoju kuću. Uskoro se trebao oženiti za dugogodišnju djevojku, prenosi Blic. Jovan naglašava da mu je sin radio na tako opasnom mjestu da ga nikakva zaštitna oprema ne može spasiti od nesreće:

“Džaba kaciga i maska ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću ja istinu saznati o njegovoj pogibiji, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način“, kaže.

Prema neslužbenim informacijama, radnik je izgorio u požaru i njegovo tijelo je naknadno pronađeno.

Sve pod kontrolom

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić uputio je saučešće njegovoj porodici, a posjetio je i pet povrijeđenih radnika koji su zadržani na liječenju u bolnici u Doboju.

“Oni su radili na pogonu i intervenisali na sprječavanju daljnje havarije“,  izjavio je Jovičić novinarima. Takođe je izrazio zahvalnost vlastima u Slavonskim Brodu, koji su odmah nakon eksplozije ponudili svu potrebnu pomoć. Istragu o eksploziji u rafineriji preuzelo je okružno tužilaštvo u Doboju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uvjerio da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta nakon požara i eksplozije u toj rafineriji prilikom čega je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

Diverzija je mogući uzrok jake eksplozije, koja je  odjeknula u Rafineriji nafte u Brodu, u kojoj je urušeno postrojenje 04, a radnik Ljubo Patković izgubio život, piše beogradski list „Alo“. Isti izvor navodi da o tome priča nekoliko radnika Rafinerije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password