EU i Rusija u trci za uticaj na Balkanu, Srbija glavno polje

Rusija radi na ostvarivanju uticaja u jugoistočnoj Evropi, koristeću Srbiju kao uporište za uspostavljanje „prijateljskog džepa na neprijateljskom kontinentu“, ocjenjuje se u analizi Asošiejted presa, i dodaje se da Evropska unija – napokon, mada „okasnjelo“ uzvraća.

Američka agencija u analizi, nekoliko dana poslije posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljuje turneju predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera po sedam balkanskih zemalja.

Junkerova turneja na koju kreće već danas kako bi promovisao novu evropsku strategiju širenja ka istoku, a koja se završava samitom EU u Bugarskoj 1. marta, ocjenjuje se kao „okasnjeli pokušaj EU da se suprotstavi domašaju Rusije“, navodi AP.

„Rusija uglavnom želi da obeshrabri zemlje Zapadnog Balkana u njihovim težnjama ka pridruživanju NATO-u, ali Moskva pokušava da ih odvrati i od pridruživanja EU“, navodi agencija.

„Srbija je glavno polje za antizapadne aktivnosti Moskve u Evropi jer ove dvije slovenske i pretežno pravoslavne hrišćanske zemlje dijele duboke kulturne i istorijske veze“, ocjenjuje američka agencija.

Kremlj je, navodi se toliko zabrinut da bi mogao da izgubi svog saveznika da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov više puta , tokom nedavne posjete Srbiji, da članstvo u EU nije najbolje rješenje.

AP ukazuje i na upozorenje Lavrova da su ponovljeni pozivi EU Srbiji da prilagodi svoju spoljnu politiku evropskoj i nametne sankcije Rusiji zapravo ista greška kakvu je Zapad napravio pritiskajući ratom razorenu Ukrajinu da se opredijeli između Unije i Rusije.

Agencija skreće pažnju i na riječi ruskog šefa diplomatije da je vojna neutralnosti i odbijanje Srbije da se pridruži NATO za Rusiju jedan od glavnih faktora koji obezbjeđuju stabilnost na Balkanu i evropskom kontinentu generalno.

„Na Zapadu postoje rastući strahovi da Rusija koristi Srbiju kako bi raspirila tenzije na Balkanu naoružavajući svoju saveznicu vojnim avionima i tenkovima dok radi na destabilizaciji susjedne Bosne, Crne Gore i Makedoniji“, ističe AP.

S druge strane, spoljna i bezbjednosna politika EU izgrađena je na neuspjehu Evrope u pružanju odgovora na ratove na Balkanu koji su pratili raspad Jugoslavije, te taj blok ostaje obazriv u pogledu mogućnosti da neka etnička neslaganja, kakva su izazvala sukobe 1990, i dalje postoje, objašnjava američka agencija.

Izvor: Tanjug

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password