Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru

  • Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru
  • Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru
  • Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru
  • Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru
  • Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru
  • Svečano obilježen Dan državnosti Srbije u Mostaru

Regionalna saradnja jedan je od najznačajnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i Generalni konzulat ove zemlje u Mostaru i dalje će biti posvećen unapređenju odnosa BiH i Srbije, izjavila je sinoć u Mostaru konzul-žeran Marija Bakoč.

„Srbija je opredjeljena za unapređenje dobrosusjedskih odnosa. Generalni konzulat Srbije u Mostaru biće, kao i do sada, posvećen unaprjeđenju ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje Srbije i BiH, u korist svih građana“, rekla je Bakočeva na svečanom prijemu povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije.

Ona je navela da je 15. februar jedan od najvažnijih datuma u istoriji savremene Srbije, te da je na taj dan 1835. godine u Kragujevcu donesen prvi ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav, koji je bio jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

„Srbija je na Dan državnosti ponosna i zahvalna svim svojim velikim naučnicima – Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, čija su genijalna otkrića promijenila tok istorije, te velikim vojskovođama Stepi Stepanoviću, Živojinu Mišiću, Radomiru Putniku, koji su branili njen suverenitet“, istakla je Bakočeva.

Ona je naglasila da je Srbija zahvalna i svojim uspješnim sportistima, umjetnicima, kao i svima koji je predstavljaju u regionu i svijetu.

„Srbija je danas demokratska, moderna, suverena zemlja. Zbog značajnog istorijskog nasleđa, naša je obaveza da se trudimo da budemo bolji i uspješniji, zbog budućih generacija“, dodala je Bakočeva.

Svečanom prijemu u Vladičanskom dvoru prisustvovali su, između ostalih, gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, zamjenik ministra spoljnih poslova Srbije Aca Jovanović.

Prijemu su prisustvovali i konzul-žeran Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, rektori dva mostarska univerziteta Zoran Tomić i Elvir Zlomušica, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, visokoškolskih ustanova i drugi gosti.

U okviru prigodnog programa nastupio je srpski glumac Nebojša Dugalić, te pjevačka grupa Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva „Gusle“ iz Mostara.

Dan državnosti Srbije, koji se praznuje 15. i 16. februara, ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password